UPPDATERING 21 JULI av Coronaläget i Norden

“25 svenska forskare varnar USA: ”Gör inte som vi” 

 I en debattartikel i tidningen USA Today varnar 25 svenska forskare – bland dem Björn Olsen, Lena Einhorn och Stefan Einhorn – USA för att ta efter Sveriges coronastrategi. Det rapporterar Expressen. 

”Sveriges strategi har lett till död, sorg och lidande. Inte heller finns det några tecken på att den svenska ekonomin klarat sig bättre än i många andra länder. För tillfället har vi blivit ett exempel för hur man inte ska hantera en dödlig infektionssjukdom”, skriver gruppen. 

Forskarna skriver att den svenska strategin varit ett mysterium men att vissa uppgifter tyder på att flockimmunitet varit ett ”hemligt mål”.” 

Citat publicerades tisdagen den 21 juli. 

UPPDATERAT DÖDA DEN 21 JULI 

SVERIGE      5646 

DANMARK    611 

FINLAND      326 

NORGE          255 

Vid en eventuell andra våg av coronaviruset under hösten tror statsepidemiolog Anders Tegnell att Sverige kommer att komma lindrigare undan än grannlandet Norge.@

Samtidigt rapporterar Folkhälsomyndigheten om tre tänkbara scenarier under hösten 2020:

”Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag skissat på hur smittspridningen av covid-19 kommer att se ut under det närmsta året. Resultatet är tre scenarier – ett med en fortsatt låg smittspridning och två där smittspridningen får förnyad fart.”

1. 1100 döda

2. 3200 döda

3. 4400 döda

Citat GP samma dag.

”ANDERS TEGNELL, STATSEPIDEMIOLOG PÅ FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN, KAN SE CORONAKURVORNA GÅ NEDÅT I SVERIGE: ”JAG ÄR FÖRSTÅS JÄTTEGLAD. (…) DET ÄR OCKSÅ FAKTISKT YTTERLIGARE ETT TECKEN PÅ ATT SVENSKA STRATEGIN FUNGERAR”, SADE HAN PÅ TISDAGENS PRESSKONFERENS. (BILD: ERIK SIMANDER/TT)”