Kommentarer efter Centerns besked

Kommentarer efter Centerns besked  

”Att S-löften inte är mycket värda det har de visat. En regering kan göra mycket som inte behöver passera riksdagen, att släppa fram en S-regering utan att sitta i den är att spela rysk roulett m Sveriges framtid”  Twitter. 

Paula Bieler  

”Medmänsklighet och humanism” kommer aldrig vara ord jag använder om en politik som splittrar familjer genom att uppmuntra dem att dela på sig för att skicka unga män i förväg, göra ett skyddsverktyg till ett irreguljärt migrationsverktyg och utarmar en välfärdsstat.” 

– Det här är en katastrof för Socialdemokraterna, det vore bättre med nyval, säger Daniel Suhonen, 

Isabella Lövin (MP) skriver på Twitter att förslaget till överenskommelse innebär flera framgångar för Miljöpartiet.  

Bland annat kommer behålls flygskatten och en grön skatteväxling på 15 miljarder genomförs.  

Annie Lööf lyfter också punkter i överenskommelsen som Centerpartiet inte ville se, men som de har fått acceptera. Att behålla flygskatten och att införa ett språktest för svenskt medborgarskap finns bland de punkterna. 

KD-politikern Sara Skyttedahl som kandiderar för en plats i EU-parlamentet var ännu hårdare i sin kritik: 

”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig.” skriver hon. 

“Enligt en S-källa med god insyn kalkylerar Socialdemokraterna med att Centern och Liberalerna nu kan räknas in bland dess stödpartier. Där finns sedan tidigare Miljöpartiet, som enligt källan betraktas som ”ett lydigt parti”. 

S-kalkylen kring uppgörelsen handlar inte enbart om mandatfördelningen i riksdagen just nu, utan om den framtida utvecklingen för de övriga partierna. Man räknar med att L i och med uppgörelsen ”havererar som parti”. Därmed skulle Socialdemokraterna vinna både makten och väljarna. 

– Att C kommer att halveras ligger också i S-kalkylen, där räknar S dock med att de flesta C-väljare på sikt går till M, säger Expressens källa och tillägger att kretsen kring Stefan Löfven känner desto större oro för vad Vänsterpartiet nu beslutar att göra. 

Den oro som kretsen kring Stefan Löfven känner inför Vänsterpartiet handlar bland annat om hur V skulle kunna slå in en kil i Socialdemokraternas lierade, fackföreningsrörelsen, och växa som parti. 

Sex av LO-förbunden är internt mycket mer kritiska än de andra till att S gör eftergifter om arbetsrätt och marknadshyror. 

– Skulle V nu välja att liera sig med delar av LO och stoppa Löfven, är rädslan på S-sidan att det innebär bildandet av en helt ny organisatorisk maktstruktur inom arbetarrörelsen där V får delar av LO under sina vingar, med fackligt samarbete och ekonomiskt stöd. Skräckscenariot är att V röstar mot Löfven och att det i förlängningen blir extra val, där V skulle kunna etablera sig som ett stort vänstersocialistiskt parti med uppåt 15 procent av rösterna, säger S-källan och fortsätter: 

– Trots detta kommer S utåt i retoriken betrakta V som en dörrmatta, de ska tvingas och skrämmas till att trycka på gul knapp. Man ska också antyda till V att man under mandatperioden med tiden kommer försöka urvattna och förhala löftena till C och L.” 

Skriver expressen