NÅGRA RUBRIKER UNDER DET GÅNGNA ÅRET 2018

NÅGRA RUBRIKER UNDER DET GÅNGNA ÅRET 2018 

 

Rahkmat Akilov döms till livstids fängelse för terrorbrott. 

De thailändska barnen i grottan engagerade en hel värld, och gav hopp om att global solidaritet ändå är möjlig. 

Sydafrikas Jacob Zuma tvingades äntligen bort från makten. Ny president blev Cyril Ramaphosa. 

Den svensk-etiopiska hjärtläkaren Fikru Maru släpptes efter fem år utan dom i etiopiskt fängelse. 

Det stod statsminister Stefan Löfven (S) för efter partiledardebatten i januari, när han kommenterade förortsbrottsligheten. “Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs”. 

Den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftas med nervgiftet Novitjok i Salisbury. 

Det här var året då de entreprenöriella kunde skrapa guld från gatorna med täljkniv. Trottoarerna har blivit hårdvaluta. Hyrcyklar från EU-bike och tidigare Obike, hyrscootrar från Voi och Lime, samt sopsäckar från Big bag genererar både nytta och pengar, men frågan är hur länge staden ska vänta med att ta ut hyra för utrymmet. 

När Horace Engdahl helt oväntat kom ut som särartsfeminist och förklarade att det är för att han är man som han ska sitta i Svenska Akademien… “Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår”, sade Engdahl. 

Epoken Castro började äntligen gå mot sitt slut då Raúl, som efterträdde storebror Fidel 2011, avgick som Kubas president i april. Han kvarstår dock som förstesekreterare i kommunistpartiet. 

Domprosten Mats Hermansson som medelst att låta ringa i kyrkklockorna försökte överrösta Thomas Gürs seminarium på kyrkbacken under Almedalsveckan. Hermansson kallade senare tilltaget för “överilat” 

Regisserades av LO, som i sin propaganda varnade för vad som skulle ske om Sverige fick moderatledd regering: “Det blir inga fasta anställningar. Ingen får bli sjuk eller skaffa barn. Ingen får bli äldre.” 

Flygskatten infördes den 1 april. Fick omedelbart konsekvenser i form av nedlagda flyglinjer och sämre affärsmöjligheter för glesbygden. 

Dan Eliasson fick sluta som rikspolischef den 15 februari. Blev istället generaldirektör för Myndigheten för skydd och samhällsberedskap. Förre Säpo-chefen Anders Thornberg blev ny RPC. 

Eritreas president Isaias Afwerki, till höger, välkomnas av Ethiopiens premiärminister Abiy Ahmed, andra till höger i Addis Abeba. Foto: Mulugeta Ayene / TT  

Efter decennier av osämja öppnades gränsen mellan Etiopien och Eritrea. De forna fienderna ser ut att försonas. 

Den gula västen som är obligatorisk att ha i varje fransk bil, kom till användning i en aldrig tidigare sedd utsträckning. 

Journalistkåren och den politiska eliten gav en handfull nazister möjlighet att stjäla hela politikerveckan i Almedalen. 

Angela Merkel meddelade att hon inte kommer kandidera för omval som partiordförande för CDU, eller som förbundskansler 2021. Annegret Kramp-Karrenbauer tog över ordförandeskapet. 

Regeringsbildningsprocessen efter valet 2018 är den överlägset längsta i Sveriges demokratiska historia. Med 129 dagar kvalar den dessutom in på den västeuropeiska topplistans plats sju under 2000-talet. Belgien har haft tre regeringsbildningar som tagit längre tid, Nederländerna två och Tyskland en. Detta förutsatt att riksdagen verkligen lyckas utse en statsminister den 16 januari, som talmannen  

Förre partiledaren Lars Ohlys utträde i januari ur Vänsterpartiet, efter anklagelser om respektlöst beteende mot en kvinnlig partikamrat. 

Som i ett slag tvärvände politiken, och satte stopp för Nobel center, Apples flaggskeppsbutik i Kungsträdgården och ödeläggelsen av Pålsundet. Priset blev högt – inte minst för Moderaterna – men nu är de uppslitande trätoämnena ute ur systemet. 

Ingvar Kamprad avled den 27 januari, 91 år gammal. Ur ingenting hade han byggt upp en rörelse som omsätter 350 miljarder kronor, med närmare 150 000 anställda i 40 länder. 

Lagrådets kommentar till regeringens afghanamnesti: “Gränsen har nåtts för vad som är acceDen radikala vänsterns flaggskepp ETC lade ner inte mindre än femton lokala tidningstitlar, efter att beräkningsgrunden för presstöd gjorts om. Även Sajten Politism terminerades av ägarna LO och Aftonbladet. 

Sara Danius sommarprat var elegant och smart. Tills hon drog tjejkortet. En person av hennes kaliber borde hålla sig för god. 

Forskaren Joakim Ruist blev snudd på folkkär när han tystnade i SVT:s studiointervju, synbarligen i protest mot den låga nivån på frågorna. 

För första gången på 65 år avgår ett tåg från Sydkorea till Nordkorea 

Det sägs att flera SJ-tåg både har avgått och ankommit i tid under året. 

Saudiarabien legaliserade kvinnors bilkörning, och landet ansågs för en kort tid gå i rimlig politisk riktning. Några månader senare mördades Jamal Khashoggi på saudiernas konsulat i Istanbul och det blev medeltid igen. 

Tehuva, tält eller tjurfäktningscape? Åsikterna gick isär om Sara Danius klänning på Nobelfesten. Klart är i alla fall att den avsåg dra till sig största tänkbara uppmärksamhet på en fest där vetenskapsmän och kungligheter är huvudpersoner. En rosa-orange illustration till Svenska Akademiens grundproblem; alla dessa individer som sätter jaget före laget. 

Värmeböljan sommaren 2018 kom till ett högt pris: Miljöpartiet räddades kvar i riksdagen. 

Teatermannen Benny Fredriksson ändade sitt liv efter att ha pekats ut som hänsynslös chef av Aftonbladet kultur 

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) lyckades med konststycket att behålla sin rotel trots maktskiftet i Stockholms stad. Huvudstadens bilister vet nu inte hur de ska rösta. Oavsett valresultat sitter Helldén där. 

 

SAMT DET ÅR DÅ DEN SVENSKA POLITIKEN VISADE ATT ÄPPLET INTE FÖRLJER NEWTONS LAGAR UTAN FALLER UPPÅT ELLER ÅTMINSTONER ÅT VÄNSTER. 

Detta då man går till val med en gemensam alliansbudget. Röster bort sittande socialdemokratiska statsministern och sedan röstar bort sin egen kandidat och därefter återigen statsministern samtidigt som man tar den borgerliga budgeten. Vad måne bliva av en sådan politikerkår? 

 

Lars