Halvtid

Halvtid 

 

En vecka har gått i sonderingarna från Ulf Kristersson om att få underlag till att kunna bilda en regering.
Lika tyst som det är i media om hur samtalen går lika intensivt torde de hållas.
Nedan sammandrag av TT torde vara den mest konkreta beskrivningen om förutsättningarna eller kanske brist på förutsättningar.
Talande är att SD inte nämns. Dock är det deras röster baserade på en 1,1 miljon röster som blir tungan på vågen under kommande fyra år.
Redogörelsen baserar sig på blockpolitiken. En politik som inte minst den avsatta statsministern förklarat inte längre är ett giltigt begrepp. 

Fakta: Öppningar och låsningar i blockpolitiken 

TT  

Här står blocken nära varandra: 

Polisen: Alla partier är eniga om att polisen behöver mer resurser. 

Försvaret: Både S och Allianspartierna har sagt att de vill stärka försvaret. 

Pensioner: Samsyn om att skatten på pensioner ska sänkas. 

Vården: Överens om att det behövs mer resurser, men förslagen skiljer sig åt. 

Här krockar blocken: 

Skatter: Allianspartierna har olika förslag på att sänka inkomstskatter och strama åt bidrag och ersättningar. S har attackerat detta hårt i valrörelsen. 

Arbetsmarknaden: Alliansen vill göra om arbetsmarknadspolitiken och införa en ny anställningsform. S är känsligt för förslag på detta område. 

Bostäder: Blocköverskridande samtal brakade ihop 2016. En stridsfråga är att Alliansen vill skrota de rödgrönas byggsubventioner. 

Här är blocken splittrade: 

Migrationen: S och M vill ha en fortsatt stram migrationspolitik. De mindre partierna i båda blocken vill ha vissa lättnader, framförallt när det gäller familjeåterförening 

Infrastruktur: Samtal om nya höghastighetsbanor för tåg avbröts före valet. M, L och SD är emot, andra partier vill mångmiljardinvestera.