Nu väntar riksdagens omröstningar

Nu väntar riksdagens omröstningar.

Följande gäller efter det att den slutliga röstsammanräkningen blivit klar under helgen.

Stefan Löfven sitter kvar tills vidare, med hänvisning till att vänsterblocket är större än Alliansen, trots att samme Löfven dödförklarat blockpolitiken.

Han tillägger att det bara finns en ”konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken”.

”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land”, säger Löfven.”

Dock vill han själv blockera det tredje största partiet och därmed bibehålla just blockpolitiken.

S+MP har inte majoritet, inte heller kompletterat med V. Alliansen har inte majoritet. S+C+L har inte heller majoritet.

Om en dryg vecka blir det statsministeromröstning.  Man kunde tro att Ulf Kristersson skulle släppas fram av SD. Varför skulle de göra det?

Efter uttalanden av Mattias Karlsson tror han att ett nyval skulle gynna SD.

Kanske, kanske inte.  Vissa väljare som protest röstat kanske, för att få en regering med borgerlig inriktning, återgår till något av de gamla partier som de tidigare röstat på. Vissa stärks i sin övertygelse om att SD är det enda oppositionspartiet.

Mattias Karlsson skrev på Facebook efter valet:

”Sverige är riktigt illa ute. Det har vi varit vid flera tillfällen i vår historia…Ändå har vi alltid rest oss, ändå har vi alltid segrat mot alla odds och överlevt. Tack var den orubbliga envisheten, övertygelsen, offerviljan och ledarskapet hos en liten skara patrioter. Vi måste vara den skaran nu. Ödet har utsett oss denna gången…Det finns bara två val, seger eller död. Det finns bara en väg och det är framåt.”

Peter Hjörne skrev i sin ledare i GP under söndagen att:

”Det innebär krav på SD att de skall ta ansvar för det vardagliga, kompromissande riskdagsarbetet.”

Nåja. Nog är det en risk att arbeta i riksdagen men det här var nog ett stavfel.

Lars

P.S.

Tilläggas bör att ovan stavning återfinns när man går in på ledare. I den publicerade tidningen och i eGP är det inte längre så stor risk

D.S