Äpplen äpple knyckar och golfbyxor

 

Äpplen äpple knyckar och golfbyxor 

I min ungdom fanns golfbyxor. Det var byxor som räckte till strax under knät där det fanns ett resår som gick att dra åt och därmed åstadkomma en säckliknande avslutning på byxbenet. 

I ett tidigare århundrade då man skulle visa männens vadmuskler hade det nog varit tjusigt men inte för oss gossebarn. 

Så småningom försvann detta byxfenomen och ersattes av de nedhängande byxbenen med självventilation som vi har än i dag. 

Men tillbaka till min ungdom.  

Det fanns nämligen en fördel med byxorna av ett kanske inte helt legitimt skäl.  

Det gick, att under förutsättning att man hade öppnat en ficka, att kunna stoppa ner äpplen som därmed föll ner i detta byxben och utgjorde ett perfekt gömställe för föräldrar när man skulle passera förbi dessa. 

Företeelsen kallades att palla äpplen. En inte alltför grov brottslighet hoppas jag i efterhand då det oftast var fallfrukt i någon grannes trädgård som slapp förgängelse och förrutning. 

Golfbyxorna hade därmed blivit äppelknyckarbyxor. 

I handeln påträffade jag häromsistens en annan variant av just fenomenet äpple knyckare även om det nu var en av plast (och därmed rostfri) trumma som man rullade över ett antal äpplen varvid dessa fastnade inuti och kunde därefter efter behag hällas ut igenom en trumliknande öppning. 

Hastigheten som man nu kunde plocka upp äpplen var åtskilligt större än den som vi barn medelst böjda ryggar kunde åstadkomma. 

En inte helt oväsentlig faktor nu när man befinner sig i ett annat århundrade och om inte är hundra år i alla fall är på väg mot denna siffra. 

Ja, sedan är det ju också en annan skillnad då det inte är grannes äpple utan mina egna på min egen tomt. 

 

Lars