SNILLE OCH SMAK? 

SNILLE OCH SMAK? 

 

Saxat ur media. 

 

”De senaste dagarna har Frankrikes mest inflytelserika dagstidningar Le Monde och Le Figaro rapporterat om de märkliga turerna. Så även spanska El Mundo , The Japan Times , finska Hufvudstadsbladet och amerikanska Time . Och det slutar inte där. 

I helgen uppmärksammade New York Times de problem som Svenska Akademien brottas med och skrev att avhoppen från Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark är en av de värsta kriser som drabbat Akademien. Det var innan ledamöterna Horace Engdahl och Kjell Espmark började att kasta sand på varandra i varsin kvällstidning.” 

 

”Hur påverkas bilden av Sverige utomlands tror du? 

– Det är såklart inte särskilt lyckat när en akademiledamot går ut i pressen och kritiserar den ständiga sekreteraren för att vara den sämsta sedan 1786, samtidigt som vederbörande har tydliga kopplingar till den utpekade ”kulturpersonligheten”. Det liknar mest av allt en dålig dokusåpa, och det gagnar varken Akademien eller bilden av Sverige utomlands. 

 

”Den som trodde att stridigheterna och personangreppen inom Svenska Akademien var på väg att ebba ut får tänka om. I en debattartikel i Expressen gick akademiledamoten och den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl till rasande angrepp mot Sara Danius, som Engdahl menar är den sekreterare som lyckats sämst sedan Svenska Akademien grundades 1786.” 

”Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars” skriver han. Dessutom anser han att Peter Englunds, Klas Östergrens och Kjell Espmarks agerande de senaste dagarna är betydligt mer skadligt för Svenska Akademien än ”ett eller annat Nobelprisbeslut som sluppit ut några dagar för tidigt”. 

 

”Den polisanmälan som nu inkommit innehåller enligt Ekobrottsmyndigheten inte tillräckligt konkreta uppgifter för att kunna anta att brott har begåtts som ligger under allmänt åtal. 

– Det ena som i sak framgår är att personen X vill göra en anmälan för att Kulturprofilen har fått ekonomiskt stöd för att bedriva sin kulturklubb och har utnyttjat Svenska Akademiens lägenhet i Paris, mot alla regler, trots att Kulturprofilen misstänks ha bedrivit verksamheten mot skattelagstiftningen, bokföringslagen och Stockholm stads regler om utskänkning. ” 

 

 ”Att en efter en dessutom, när en konfliktsituation uppstått, vänder sig till medierna och därmed förvandlar hela sin anrika verksamhet till en slaskig dokusåpa för kulturside läsarna att snaskigt följa i väntan på en ny säsong av Paradise hotel. Det är ovärdigt Svenska Akademien.”