Att vara (kvar) eller inte vara. Det är frågan 

Att vara (kvar) eller inte vara. Det är frågan 

Saxade kommentarer till frågan. 

SVERIGE Moderaternas förslag om att begränsa rätten till vård för vuxna papperslösa får kritik i Alliansen. Varken KD, C eller L stödjer förslaget. 

”- För oss har det varit självklart att vård ska ges efter behov. Att undanhålla människor vård, det är inte ett sätt att reglera vilka som ska vara i Sverige och inte, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. 

”Var ett misstag” 

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det var ett misstag att utvidga rätten till vård och att de bidrar till att fler stannar kvar illegalt i Sverige och därmed får ”skuggsamhället” att växa. 

 Det är problematiskt om vi har kanske världens mest rättssäkra asylsystem och sen kombinerar det med signaler som säger att det inte gäller, säger han. 

Kristersson pekar på bedömningar om att det kan handla om upp till 50 000 personer som uppehåller sig olagligt i Sverige och att ytterligare 40 000 med avslag på asylansökan kan gå under jorden de kommande åren. 

När det gäller barn vill dock M att de ska samma rätt till vård som i dag. 

. Moderatledaren medger att när det gäller barns rättigheter så blir det mer komplicerat, eftersom de drabbas av föräldrarnas beslut av att stanna i Sverige. 

Kristdemokraterna, däremot, tycker inte att det är ett dugg komplicerat. 

 Barn har rätt att gå i skolan, säger Henriksson. 

Centerns rättspolitiska talesperson uppger i en skriftlig kommentar att den förra Alliansregeringens överenskommelse med MP var rätt ”inte minst för att hålla SD borta från inflytande”. 

Moderaterna vill även öka polisens inre utlänningskontroller för att hitta fler som uppehåller sig illegalt i Sverige och se till att de återvänder till hemländerna. 

M vill också ge polisen rätt att undersöka personers mobiltelefoner för att kunna identifiera de som misstänks befinna sig illegalt i Sverige.  

M tycker också att fler som får avslag på asylansökan bör tas i förvar i väntan på utvisning.TT”