Inget kan vara mer annorlunda än tvärtom

Två citat tagna ur Alice Teodorescu krönika i GP. 

Bara timmar efter beskedet om att Ikeas grundare Ingvar Kamprad lagt upp årorna kunde man skymta oanständighetens fula tryne: ”Ikeas ägare och grundare Ingvar Kamprad har dött. Han har byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor i Sverige och andra delar av världen för att pressa löner och kostnader. Han har även skrivit bolaget i skatteparadis för att smita från skatten i Sverige. Det är tid att arbetarna får tillbaka det han stulit från dem. Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet.”, skrev Henrik Malmrot, förbundsordförande för Ung Vänster, på Facebook. 

 

Hade vänsteranhängarna på allvar brytt sig om välfärdens fortlevnad och omfördelningen av resurser mer långsiktigt hade de i stället eftersträvat reformer som syftat till att luckra upp den stelbenta lagstiftningen som under-minerar den svenska konkurrenskraften. 

Mot bakgrund av det ödesdigra förslaget som lades nyligen framstår det som mer aktuellt än någonsin att påminna om hur ett samhälle hänger samman. 

Om hur resurser först måste skapas innan de kan omfördelas av politikerna. Om hur varje människas möjlighet att få ett arbete börjar med en annan människas möjligheter att anställa. Om att framgångsrika företag är den bästa försäkringen mot arbetslöshet. Om att förlusten, aldrig vinsten, är det riktiga problemet i en samhällsekonomi.