Döstädning

Döstädning: att sortera, rensa och kategorisera en människas lösören. Ursprungligen inför en förestående död, men i vardagligt tal även något att göra för att skapa ordning i livet – för att hitta skräpet som kan slängas, sakerna med affektionsvärde eller de riktiga dyrgriparna. 

 

Döstädning kan också handla om att skapa ordning och reda i sin egen tillvaro. Framför allt är det ett sätt att själv ta ansvar för sitt liv, sina saker och sin död. Sortera ut det värdelösa som lika gärna kan slängas eller ges bort. Hitta det värdefulla som har gömts undan och kanske glömts bort. 

Ja, ordet som nu används som ett normalt ord i svenskan har många innebörder som inte alltid kan förknippas med ett sista farväl- 

Nu håller jag på med detta och hittade bland alla gamla tidningsartiklar och urklipp ett litet med rubriken ”Ett annat möte” 

Det är underskrivet med Magnus M resten har tyvärr klippts bort. 

Så här lyder det: 

”Har man en religion så har man ju oftast bare en. Jag har ingen efter ett möte med en gammal kvinna i ett okänt land. Vi satt och drack kaffe på ett litet kafé nära havet när vi kom in på de olika religionerna. Vi var överens om att alla religioner var skapade av maktlystna människor för att styra andra.  

Hon sa plötsligt och stilla. Ingen har sett Gud. Man har bara sett Guds fotspår där kärleksfulla människor verkar. Gud finns i oss alla. Gud älskar var och en av oss. Gud är kärlek. Hon poängterade att detta är verklighet och ingen religion. Sedan tog hon en paus och drack av sitt kaffe med smak av kardemumma. 

Efter en stund fortsatte hon. Gud är den absoluta kärleken livets början och livets slut. Vi väljer varje fas i våra liv. Inget är förutbestämt  

. Vi skapar själva våra öden. De är ingen som styr våra liv. Allt man gör kärleksfullt påverkar mänskligheten en aning. 

Jag blev förundrad. Det var så mycket enklare och riktigare än någon religion. 

Vem var hon denna åldriga dam?”