God jul

God jul

Och 

Gott Nytt År 

2018

Önskar

Lars

Från början var Kungsbackaforum bland annat tänkt som en nättidning med reportage om än med ett mycket begränsat innehåll på grund av dess minimala redaktion. 
Sedan blev det mer en bloggplats när det begreppet blev allmänt känt.  

Nu det senaste året har det varit en spegling av händelser och tankar genom citat av professionella ledarskribenter och tänkare. 

Hur fortsättningen skall bli får framtiden utvisa. Kanske faller andan på och det blir en och annan reflexion eller om man så vill kalla det blogg. Kanske blir det något helt annat.  

Hur som helst kommer sidan att finnas kvar ytterligare ett år om inte annat för att arkivet skall kunna stämma till eftertanke om vad som tänktes, troddes och spekulerades i och vad som verkligen hände. 

I olika ledare i svenska tidningar dryftas i dessa dagar det religiösa budskapet.  

I GP kan vi läsa nedan citat: 

Det specifikt religiösa i julfirandet som kristen kulthandling kommer i två olika paket. Den hårda kärnan är de bindande religiösa sanningarna, dogmerna, som hör till. Herrens ängel, Helige ande, Jungfrufödsel, Guds enfödde son.  

Det omgivande och det mjukare budskapet är löftet om frid, försoning, gränslös kärlek och en tillvaro bortom det omedelbart förnimbara. ”Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv”,  

SvD behandlas också religionen med underrubriken tro och tvivel som ledmotiv. 

Så fångar Tove Lifvendahl det bäst i nedan roliga historia.  

”Tvivla inte, utan tro!”, får Tomas höra när han står inför den uppståndna Jesus. Men tvivlet behövs, den kritiska tanken är nödvändig. Och i det dagliga livet är mitt eget förhållningssätt till Gud nog allra bäst fångat av en rolig historia (farfar gillade den skarpt också). Den går så här: 

En from man bodde i en dal. En dag kom ett enormt regnväder som översvämmade hela dalen. När vattnet bröt in i huset, kom en bil från räddningstjänsten och folk erbjöd honom att följa med. Han svarade dem: 

– Jag litar helt på Gud. Jag ber och tror att Han räddar mig. 

Bilen for iväg. Vattnet steg och mannen fick fly upp på andra våningen. En räddningsbåt kom till hans hus och erbjöd honom att hjälpa mannen. Han tackade men avvisade dem som satt i båten: 

– Jag litar helt på Gud. Jag ber och tror att Han räddar mig. 

Båten for iväg. Det fortsatte att regna och till slut satt mannen på hustaket och klamrade sig fast vid skorstenen. Då kom en helikopter som skickade ner en räddningsstege. Mannen skrek upp till dem: 

– Jag litar helt på Gud – Han kommer att rädda mig! 

Helikoptern flög iväg. 

Vattnet steg, och mannen drunknade och kom till himlen, där han mötte Gud. 

Mannen sade: 

– Gud, jag förstår Dig inte. Jag hade så stark tro på Dig, jag bad och följde Din vilja. Varför räddade Du inte mig? 

Gud kliade sig i huvudet och svarade: 

– Jag förstår inte heller. Jag skickade ju en bil, en båt och en helikopter.” 

 

Själv så avslutar jag detta året med en önskan om en god fortsättning och om några dagar ett Gott nytt år.