Dagens spegling

Dagens spegling 

 

Så tar jag återigen Tove Lifvendahls krönika till avstamp för dagens spegling. Ett försök att dokumentera ett aktuellt ämne. 

Denna gång är det för oss avlägsna landet Zimbabwe. 

Landets historia är en lång väv av maktanspråk, krig och konflikter om både naturtillgångar, styre och självständighet som går på alla ledder och bredder. 

När Mugabe tillträdde hyllades han som frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Att Sverige under många år höll enpartistaten under armarna med många svenska biståndskronor är, med tanke på utfallet, något att skämmas för. Afrikakännaren Bengt Nilsson har i sina böcker skrivit om den naiva inställningen svenska politiker hyste gentemot afrikanska frihetsrörelser. Misstag att lära av. ”

”Mugabe hotades av sitt eget parti med en riksrättsprocess om han inte avgick före klockan 11.00 svensk tid i måndags. Så skedde inte. Han höll istället tal: ”Vårt folk behöver fred, säkerhet och lag och ordning”. Ja, det förtjänar Zimbabwes folk. Just därför bör Mugabe nu lyssna på de mångfaldiga kraven på hans avgång.