Det handlar om makt

 

Det handlar om makt.  

Det är ämnet i Tove Lifvendahls krönika med hänsyn till dagens kampanj under ”metoo. 

”Män kan tävla om kvinnor, men kvinnor kan också tävla om män. Jag har sett båda fenomenen förekomma, och det kan vara rätt avancerade maktspel. I det spelet används många medel; och den som har makten att öppna dörrar och trappor uppåt kan förstås frestas att använda det som köpslående. 

Jag tror att uppropen kan leda till mycket bra. Om alla de som nu meddelat att de, i och med att skriva under uppropen, från och med nu kommer att stå upp för sina egna gränser i privata och professionella sammanhang, är mycket vunnet. Liksom att fler arbetsgivare inser att det har ett pris att inte ta ansvar. 

För politikens del, där processen med att fastställa listorna på partiernas kandidater inför nästa val pågår, finns frågor som av nomineringsstämmor bör ställas på sin spets och som handlar om vilken sorts företrädare man vill ha, och låta sig ledas av. Är den karismatiske gifte mannen som återkommande lägrar yngre kvinnor i ungdomsförbundet en bra ledare? Är den karismatiska gifta kvinnan som utnyttjar sin maktposition för att trycka ner andra, en representant man vill premiera genom att ge en framskjuten plats?” 

Och avslutningsvis:  

”Protesterar du nu? Säger att det är att flytta fokus från skulden där den verkligen hör hemma? Ler lite överlägset och tänker att beundrande kvinnor får väl en man tåla, man har väl aldrig hört talas om att någon normal karl skulle ta illa upp för sådant? Att det löjligaste du kan tänka dig vore stora mediala upprop kring hashtaggen #wetoo, där män berättar om sina erfarenheter av kvinnors maktöverskridanden? Då har du inte förstått vad makt handlar om.”