Uppdrag Granskning och Biskopsgården

Uppdrag Granskning har i SVT haft två program om våldet i Biskopsgården och redogjort för en uppföljning av tjugo unga män och deras upprepade kriminalitet. Samtidigt publicerar media i olika artiklar hur våldet eskalerats i Sverige gentemot andra länder. Moderaternas ny kriminalpolitiska program bör beaktas just på basis av dessa informationer. 

 

” En färsk forskningsrapport visar att upp till fem gånger så många skottlossningar med dödlig utgång sker i Sverige jämfört med Norge och Tyskland, i förhållande till befolkningsmängden. I Sveriges tre storstäder – Malmö, Stockholm och Göteborg – har antalet skjutningar ökat från 145 år 2012 till 251 förra året. Antalet unga män – 1529 år – som dör av skottskador har ökat drastiskt under senare år, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Enligt Joakim Sturup, en av kriminologerna bakom studien, ligger Sverige nu i nivå med södra Italien. 

”Vad kan göras? Moderaternas nya kriminalpolitiska program innehåller en hel del bra förslag, varav det viktigaste kanske är att skärpa minimistraffet för vapenbrott från ett till två år. Det innebär att den misstänkte som regel omedelbart häktas i anslutning till brottet. Ett annat viktigt förslag är att straffrabatten för gruppen 18–21 år tas bort samt inrättande tav särskilda ungdomsdomstolar. Eftersom brottsligheten kryper ned i åldrarna behöver lagen följa efter. Skärpta straff vid gängrelaterad brottslighet är ett annat rimligt förslag, som prövats i Danmark med goda resultat. 

Även ansvarig polischef synas i sömmarna. 

”Nuvarande rikspolischefen Dan Eliassons meritlista är diger. När Sverige stod inför en kollaps i flyktingmottagandet 2015 förhindrade han införandet av gränskontroller. Som lösning på att unga tjejer hade sextrakasserats på massiv skala lanserade han ett armband. Efter att en ung kvinna som arbetade på ett boende för ensamkommande blev mördad, bekymrade sig Eliasson om hur mördaren mådde: ”Vilka omständigheter har den killen växt upp under?”. 

Den senaste händelsen rör Sveriges säkerhet. 

Rikspolischefen Dan Eliasson försäkrar att IT-säkerheten inte äventyrats trots att Försvarets krypteringslösning inte användes för arbetet med myndighetens lönesystem. 

– Nej, det blir med automatik ett sämre skydd, säger Kim Hakkarainen, IT-expert som själv bytt Must som arbetsplats mot ett privat företag.