Anna Kinberg Batra avgår som partiordförande

 

Kommentarerna i svenska media efter Anna Kinberg Batras besked i dag att hon avgår som partiledare är många. Inte oväntat riktar sig socialdemokraterna nu mot alla moderater:

”Mer kritisk var förre inrikesministern Anders Ygeman, numera Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. På Twitter skriver han: 

”AKB öppnade dörren för SD och stängde därmed dörren för stora väljargrupper. Nya Moderaterna är nu ett avslutat kapitel i svensk politik.” 

 

Inte bara en utan alla bör avgå i den moderata partistyrelsen anser Carl Johan Sonesson: 

”Efter Anna Kinberg Batras avgång riktas nu krav på att alla i Moderaternas partistyrelse ska ställa sina platser till förfogande. 

– Kaptenen har yttersta ansvaret – men hela besättningen har kollektivt ansvar, säger Carl Johan Sonesson, moderat regionråd i Region Skåne. 

Partistyrelsen består av 17 ledamöter. Carl Johan Sonesson anser att alla bör lämna in ett entledigande. Är de intresserade av att fortsätta får de söka nytt mandat vid extrastämman. 

 

5 misstag radas upp som fällde AKB enligt Aftonbladet. 

”1. Gemensam alliansbudget. Moderatledaren ville, liksom Ebba Busch Thor (KD) att Alliansen skulle gå fram med ett gemensamt budgetförslag i höst som alternativ till regeringens budgetförslag. 

Det var ett stort misstag eftersom varken Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (L) gillade iden. Oppositionsledaren Kinberg Batra gick alltså fram med ett förslag som inte var förankrat i Alliansen och tvingades backa. Det undergrävde hennes auktoritet. 

  1. Inställningen till Sverigedemokraterna. I januari 2017 gjorde Anna Kinberg  Batra ett mycket uppmärksammat utspel om att Moderaterna nu skulle sluta negligera Sverigedemokraterna och i stället samtala med dem i riksdagens utskott. 
  2. Misstroendeförklaringarna.Att hota med misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) var helt rätt. De hade misskött sina ämbeten. 

Men det hotande misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist verkar ha varit byggt på lösa boliner. 

4. Decemberöverenskommelsen, DÖ.Under Annandag jul 2014 kom Alliansen och regeringen överens om att det största blockets budget alltid skulle vinna omröstningen i riksdagen. De blev också ense om att den statsministerkandidaten skulle släppas fram som regeringsbildare.

5. Kommunikationen.Kritikerna i Stockholms län har framför allt skjutit in sig på att Anna Kinberg Batra varit otydlig i sin kommunikation med väljarna.” 

 

Hur det skall bli sedan återstår att se. Nu slipas bland annat knivarna mot den falang som orsakade drevet.  

”Niklas Wykman anses tillsammans med bland andra finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius, och Täbykommunalrådet Leif Gripestam ha varit drivande i att få bort partiledaren Anna Kinberg Batra.  

I den moderata riksdagsgruppen har de haft hjälp av bland andra Fredrik Schulte, Hanif Bali, Erik Bengtzboe, Ida Drougge, Edward Riedel och Carl-Oskar Bohlin, enligt Expressens källor.” 

Samma gruppering försökte så sent som i våras förändra partiledningen och få bort Ulf Krisersson.”  

 

Men det finns även humoristiska inslag i rubrikerna som till exempel: 

”David Batra tvingas ändra i sin humorshow.” 

 

Lars