Lite statistik om flyktingmottagandet under 2016

I SVT nyheters opinionen kan man läsa bland annat:

”Farligt att låta nyanlända gå före hela bostadskön”

Det är en artikel om hur Täby och Södertälje har taget emot sina andelar av flyktingar.

Bakgrunden är att Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner sagt I programmet  Opinionen Live  åttonde december att
”Täby, Ekerö och Nacka har sagt tvärnej att ta emot nyanlända i sin kommunstyrelse/ …/ det innebär att andra kommuner som Malmö och Södertälje får ta ansvar”.

”Det är en ohelig argumentation av Boel Godner (S), särskilt när Södertälje inte tagit emot en enda anvisad nyanländ 2016. Svarar Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. ”

”Täby, Nacka och Ekerö har alla tagit mot en större andel av sin kvot än Malmö. ”

För övrigt visar statistiken att:

Det finns sju kommuner som sagt att de inte kan lösa mottagandet för 2016.

Enligt migrationsverkets statistik fram till vecka 48 så hade 203 kommuner inte uppfyllt sin kvot för 2016. Endast 63 procent av alla nyanlända hade blivit placerad i en kommun.

När SVT Nyheter gjorde en granskning av de 50 kommuner som skulle ta emot flest angav 14 att de skulle kunna klara sitt mottagande för 2016 och endast 4 för 2017.

För övrigt anser Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby att ”Lika farligt är det att låta nyanlända gå före hela bostadskön. Det sliter sakta sönder samhället och tilliten. Varför ska man spara, betala skatt och sköta sig om någon annan alltid går först.”

Ja, buden är många och olika och ibland som ovan relaterade citat motsägelsefulla.