Rikspolischef Dan Eliasson

Rikspolischef Dan Eliasson

 

Oro för omvärlden och oro för utvecklingen inom Sverige. Det var några av de frågor som kom upp under gårdagens partiledardebatt.

Vad polisen anbelangar kan citatet från SVT belysa hur myndighetschefen svarar. Vid intervju i Aktuellt svarade han på frågan om vilka konsekvenser han drar om han nu inte heller under näsa år lyckas leverera bättre. ”Då vidtar vi  ännu mer för att leverera bättre.”
Trots kritiken: Tycker att siffrorna visar en ljusning

 Antalet polisärenden som går vidare till åklagare minskade med tio procent mellan 2015 och 2016. Men enligt rikspolischefen Dan Eliasson håller utvecklingen på att vända, åtminstone om man räknar bort bedrägerifallen. Det säger han i en intervju med SVT:s Aktuellt. Han menar att siffrorna för november och december ser bättre ut än för september och oktober.
– Jag har förhoppning om ett bättre resultat från början av nästa år och det kommer jag också presentera för inrikesministern nästa vecka, säger han.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa under torsdagen att han ska kalla till sig rikspolischefen för en redogörelse av hur trenden ska vändas.
– Vi ska leverera bättre. Inrikesminister, riksdagen och regeringen har rätt att förvänta sig bättre av oss, säger Eliasson.

 

Tidigare uttalanden som citerats av SvD ledare:

Läste för övrigt Tove Lifvendahls krönika ”Ett bottenlöst svek” om en rikspolischef inte alltför objektiva offentliga uttalanden.

”Rikspolischefens tydliga uttryckta politiska antipatier var kända när han rekryterades. Som generaldirektör för Försäkringskassan satt han i februari för två år sedan och twittrade storordigt: ”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. J Åkesson i debatt gör att jag kräks!” ”En del tycker att GD ska vara tyst! Passar inte mig. Hatar rasism!” ”Alla måste visa var man står. För många rasister i Sve. Står jag för!