Reflexion om en flitig person

Reflexion om en flitig person

Han var den som flitigast var i elden som tv-kommentator under det amerikanska presidentvalet.

Han lät sig intervjuas av media i samband med sin utgivning av sin andra bok. Den första med rubriken Halvvägs bidrog till en deklaration på elva miljoner.

Han dök upp i Historieätarna och presenterade sin egen soppa.
Han var med i Skavlan och presenterade sin roll i SVT och som intervjuare i programmet Toppmötet.
Och nu har han avverkat tre av dessa program

Program som i en introduktion skulle handla om att han öppnat sin telefonbok. Troligtvis finns det fler nummer kvar i denna bok. Huruvida vi skall få ta del av dessa personer i framtida intervjuprogram återstår att se.

Kommentarerna har varit varierande.

SVT-profil om Reinfeldts program: Inte bra för SVT

Var är de kritiska frågorna i Fredrik Reinfeldts intervjuprogram ”Toppmötet”. Det undrar SVT-programledaren Anna Hedenmo.
– Det här är inte bra för SVT, säger hon till TT.”

Och i GP:

Klart grabben ska få göra TV men det räcker inte med en imponerande telefonbok. Reinfeldt måste lära sig att en bra tv-intervju innehåller friktion och kritiska perspektiv.

America Vera Zavala Krönika Fredrik Reinfeldt

 

Hans intervju med Anders Foug Rasmussen gav mig vissa reflexioner.

Citat:

”… det intressanta att det kom en hel del utlänningar till Danmark även när jag var statsminister. Men vi stramade upp reglerna på ett sådant sätt att vi fick färre invandrare till Danmark som inte kunde och inte ville arbeta. I gengäld införde vi ett system med grönt kort som man har i USA Kanada och Australien som gör att man kan kvalificera sig för att komma till Danmark. Då fick vi en fler med kvalifikationer som kunde klara sig och vi fick färre som skulle hamna på understöd. Men en väldigt omdiskuterade regel handlare om att skärpa kraven för familjeåterförening t.ex. Den s.k. 24-årsregeln. Man skulle vara 24 år gammal innan man kunde gifta sig. Den var omdiskuterad men fungerade tycker jag. Det har inneburit att vi nu har haft en mindre animerad debatt i Danmark än i många andra länder, för redan 2001 gjorde vi vad andra vill göra nu.”

Och längre fram om samarbetet med Dansk Folkeparti.

”…Med förlov sagt så säger det en del om skillnaden mellan Sverige och Danmark. I Sverige – så upplever vi det i alla fall från danskt håll- försöker alla partier isolera Sverigedemokraterna. Men i Danmark involverade vi Dansk Folkeparti i arbetet så i dag framstår Dansk Folkeparti som ett vanligt parlamentariskt parti som även tar ansvar för den ekonomiska politiken. I Sverige träffade man en uppgörelse som i realiteten betydde att man satte Sverigedemokraternas mandat ur spel. Det går aldrig vägen tänkte jag. Så olika är ändå inte svenskarna och danskarna. Det finner folk sig inte i. Nu finns det ingen uppgörelse längre och det förvånar mig faktiskt inte alls, Fredrik.

Min generella uppfattning är att i en demokrati aldrig kommer något gott ur att isolera någon. Man får göra det bästa av situationen. Alla som har valts in i en riksdag har trots allt fått röster i ett demokratiskt fritt och öppet val. Därför bör de också räknas med. Det är min uppfattning. Annar får de ett martyrskap som bara gör dem ännu större vid nästa val. Det visar polisundersökningarna. ”

Längre fram vid jämförelsen mellan Sverige och Danmark när det gäller omsvängningen av politiken.

”…att omsvängningen i svensk politik har varit mer dramatisk än i Danmark. Jag vet inte om det är genomförbart men Sveriges regering har sagt att hälften av de asylsökande ska skickas hem. Jag vet inte om det går men det är i alla fall mycket dramatiskt. Om vi hade sagt att hälften ska skickas tillbaka hade vi fått utstå hård kritik. Jag tycker personligen att Sverige har varit en aning naivt. Man behöver bara åka över Öresund till Malmö. Där är det rätt stora sociala problem på grund av en lätt naiv invandringspolitik. Vi har en öppnare debatt i Danmark.
Vi har inte samma politiska korrekthet och nu tar jag bladet från munnen.
Det är inte samma försök från den politiska elitens sida att lägga locket på debatten. Det gör att det ibland har sagts saker i Danmark som låter illa. Men folk kan lätta på trycket vilket för att vårt samhälle är harmoniskt och saknar stora problem. Vi kan använda hårda ord, men då är det sagt och man kan komma vidare. Vi uppfattar att man är lite mer återhållsam i Sverige.
Hela det politiska och mediala etablissemanget tiger ihjäl debatten och håller Sverigedemokraterna utanför.
Jag använder ofta Sverige som avskräckande exempel för att slå vakt om en fri och öppen debatt och en strikt utlänningspolitik.”

Lars Stranne