Det spökar

Det spökar 

Det är spännande när det spökar. Det är troligtvis anledningen till att flera slott annonserar med att det finns ett spöke på vinden. Några får också Tv-team som gör reportage. Och några, förmodligen de flesta, tjänar pengar på ny turister.

Nu förekommer i Twitter ett annat spöke fast här är det inte något luddigt utan ansikte utan tvärtom ett mycket vackert sådant. Även häxor finns med i raderna som försvarar spöket:

”5 december 1484 startade häxprocesserna. I Sverige avrättades 300 kvinnor. Numera är man betydligt mer civiliserad.”

Ja, så lyder ett motinlägg på Mattias Hagbergs artikel om hur Göteborgspostens ledarsida förändrats.  Inledningen på hans artikel lyder:

”Vad är det som händer med det svenska opinionsklimatet? Håller ledarsidor på att falla för högerpopulistiska sirensånger?”

Själv kallade sig den utpekade ledarskribenten sig för ett högerspöke när hon härom sistens nämnde att SVT ville kalla in henne i olika sammanhang i för att delta i någon debatt.

Alice Teodorescusom det hela handlar om, har för första gången satt en Göteborgsk tidnings representant i diverse debattsituationer i olika paneler och tv-program. Bara detta fenomen kan vara ett bevis på att stockholmspressen börjat se spöken. Att sedan spöket har  gjort att statistiken på idora.se uppvisar att SvD har 426 poäng avseende spridningen av ledarartiklar på sociala medier GP har 461 Expressen 511 och DN 113.  
Sista halvåret har GP tio ggr så nga poäng som DN, med vilka de var jämna sista halvåret 2015. 

Kan denna ökning förklaras med att folk tycker att det är intressant med spöken månntro. Ja, kanske rent av anser att det är intressanta synpunkter som nu tas fram?