Nyskapare

Under lördagen kungjordes att:  

”Kubas revolutionäre ledare och diktator Fidel Castro dog på lördagsmorgonen, 90 år gammal. Han ledde landet under decennier och har kritiserats för sitt förtryck av det kubanska folket, samtidigt som hans välfärdsreformer hyllats. På Havannas gator sörjde människor medan exilkubaner i Florida firade. Castro kommer att begravas söndagen den 4 december.” 

För mig har han varit ett bortglömt kapitel under många år. Hans bror den 85-årige Raúl Castro har sagt att han ska lämna presidentposten på Kuba 2018. 

Vad händer sedan?

Min relation till Castro är ett besök på Kuba för länge sedan och de iakttagelser som jag kunde göra om kvarter som var fasadmålade ut mot havet men om man gick in mellan gränderna var det ingen fasadfärg och misär. Signifikativt för regimen sade någon.  
Däremot var mitt besök på östkusten med ett fantastiskt bad och pittoreska hyddor som tjänstgjorde som hotellövernattning en angenäm upplevelser. Ja, allt utan den kackerlacka som jag följde med ögonen när den kravlad längs väggen. 

Ett annat minne, om än indirekt, var när jag och en liten grupp fick sta Oskar Niemeyer I hans sommarhus högt upp över Favelorna längs Rio de Janeiros bergssluttningar. Han föreläste om hur han använt betongen för att skapa huvudstaden Brasilia. Allt med ett blädderblock en penna och sitt barnbarn, en ung kvinna, som assisterade.
Då tog han 
under flera gånger upp sin gamle vän Fidel Castro som en annan nyskapare av ett samhälle.

Lars