Efter regn kommer sol

Efter regn kommer sol (Kanske.)

 

Nu dagarna efter det att Trump blivit vald till Amerikas president har kommentarerna haglat.

”Dumheten har segrat”.

”Cirkusen fortsätter i fyra år till”.

”USA var inter redo för en kvinna i stället vann en pajas”.

I Metro försöker forskaren Benjamin Moffitt under rubriken ”Låt oss sluta låtsads att Trump är Hitler” förklara populistiska ledares tillvägagångsätt. Han vill påstå att det inte är en politisk stil som fascist som utmärker Trump. Det är en populism som finns både bland ledare i vänster- som högerskalan.

Populism eller ej men att de visualiserade och konkretiserade mål som en kandidat ställer ut blir de ängar som är grönare än de som finns i dag har fungerat. Att lägga sig på knä med en murslev och börja bygga broar är inte lika lockande för en väljare även om nyttan med bron var god. De som röstat har haft sina dagliga ängar att jämföra med. I Detroit har var tredje hus i ett område fått sitt vatten avstängt p.g.a. att man inte klarat räkningarna. Frivilliga har kört ut med vattendunkar. En nyöppnad hamburgerrestaurangs ägare berättade att han skulle betala motsvarande 6000 kronor i extra skatt för klimatpengar som skulle gå till klimatavtalet.

Nu den 12 november fyra dagar efter valet kan man läsa i Omni:

”Trump tonar ner retoriken kring flera vallöften

Donald Trump och hans rådgivare har under de senaste dagarna backat eller uttryckt tvekan kring några av de mest uppmärksammade vallöftena från kampanjen, skriver Washington Post. • Trump kan tänka sig att behålla vissa delar av Obamacare, säger han i en intervju med Wall Street Journal. Där tonar han också ner retoriken kring att utse en särskild åklagare som ska utreda Hillary Clintons privata mejlserver. ”Det är inget jag tänkt särskilt mycket på”, säger han. • Trumps allierade Newt Gingrich säger att det inte är säkert att Trump kommer att tvinga Mexiko att betala för muren. ”Men det var ett bra påhitt under kampanjen.” I en intervju med CNN säger den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, även han nära allierad med Trump, att han visserligen är säker på att muren kommer att byggas – bara inte när. • En annan av Trumps medarbetare, Wilbur Ross, backar från vallöftet att införa en 45-procentig skatt på varor från Kina. Enligt Ross har Trump felciterats. ”Det är inte vad han sa och inte vad han avser att göra”, säger Ross till Yahoo finance.”

Så vi får se om det kommer någon sol framöver.

Lars