Aktivister förstörde partilokaler

En hittills okänd aktivistgrupp, Kommando 365, vandaliserade under natten till måndagen tre symboler för landets makthavare sedan ett år: Svenskt näringsliv, folkpartiet och moderaterna.

Relaterat

– Jaså, jaha, säger Kari Johansson, receptionist på Svenskt Näringslivs kontor på Södra Hamngatan i Göteborg. Vi visste inte det säkert. Någon hade bara sprutat lite färg på fasaden så jag ringde hyresvärden som kom och tog bort det. Det var lätt gjort. Och så polisanmälde värden det.

Värst drabbades Moderata samlingspartiets lokal i Kungsbacka.
– Med fyra gatstenar hade de krossat fyra fönster och sedan stänkt ner lokalen med rödfärg, berättar kretsordförande Lars Stranne.

– Hela inredningen är förstörd: skrivbord, golv, väggar, tak och bokhyllor. De har också stulit en plattskärm värd tre tusen, som vi hade i fönstret med ett bildspel.

Hos Folkpartiet i Göteborg hade också två rutor krossats med gatsten men rödfärgen hade bara hamnat på fasaden.
– Det ser ut som dom fyllt ballonger med färg och slängt på tre-fyra ställen, säger ombudsman Björn Stenström. En granne upptäckte det och larmade polisen vid tvåtiden i natt.

Stenström vill ”egentligen inte” kommentera saken:
– Det känns som om de bara vill visa sig och ju mer som skrivs ju gladare blir dom. Men det är tråkigt.

Lars Stranne i Kungsbacka tycker också det är tråkigt:
– Meningslöst våld. Förstår inte varför.

I ett e-postmeddelande till GP:s redaktion tar ”Kommandogruppen 365” på sig ansvaret för de tre angreppen. Gruppen identifierar sig som ”socialister i Göteborg som är mer än trötta och förbannade på borgaralliansen”. Siffran anspelar på att det är jämnt ett år sedan valet gick dem emot: ”Ett år av fifflande politiker, pigavdrag och utspel mot arbetsrätten”.

– Jag hade väl en misstanke om att det kunde vara politiskt, säger Svenskt näringslivs regionchef i Göteborg Kenneth Krantz. Men vi är en partipolitiskt obunden organisation.
– Vi lever i ett fritt land och har rätt att ha en åsikt, men det här är ligistfasoner. De hör inte hemma i en demokrati.

Att kommandogruppen också angripit företagarnas organisation förklarar den så här:
”Vi gör ingen skillnad mellan de fyra politiska partierna i Allians för Sverige eller den politiska arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv. De är två sidor av samma mynt, de försvarar exakt samma intressen”.

Björn Hansson